Składniki: ½ szkl majonezu 2 jajka 3 korniszony 3 marynowane grzybki 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do majonezu i dokładnie utrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie białka, korniszony i grzybki drobno…
Tag: z grzybami
Porady i Ciekawostki
Grzyby duszone w sosie pomidorowym
by Natalia Lasek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki gęstej śmietany szczypta mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę. Wówczas dodać pokrojone na małe kawałki grzyby…
Porady i Ciekawostki
Sos grzybowy z wędzoną szynką
by Elżbieta Lemańska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina kilka suszonych grzybów 2 plastry wędzonej szynki kilka plasterków suchej kiełbasy 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki szczypta mielonej papryki ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i…
Porady i Ciekawostki
Krupnik z grzybami Tomka
by Tomek Kochanowski • • 0 Comments
Składniki: 45 dag pieczarek 4 łodygi selera naciowego 5 marchewek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szkl posiekanej cebuli 1 ½ łyżki zmiażdżonego czosnku ½ łyżeczki pokruszonego tymianku ½ liścia laurowego ½ szkl kaszy jęczmiennej 3 ½ l bulionu z kury ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanej…
Porady i Ciekawostki
Kanapki z wołowiną
by Halina Kawka • • 0 Comments
Składniki: 10 dag pieczarek w zalewie 1 ½ szkl sosu z wołowiny ½ szkl kwaśnej śmietany 8 cienkich plasterków pieczeni wołowej 4 kromki chleba Sposób wykonania; Na patelnie wlać sos z wołowiny, dodać odcedzone z zalewy pieczarki i całość podgrzać na wolnym ogniu. Wówczas wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać plastry pieczeni i trzymać…