Składniki: 2 dag suszonych grzybów 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta soli Sposób wykonania: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. Wówczas je odcedzić i drobno pokroić. Następnie utrzeć masło razem z żółtkami i solą na jednolitą masę…
Tag: z grzybami
Porady i Ciekawostki
Makaron zapiany w grzybowym sosie
by Julian Gregorczyk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 3 dag suszonych grzybów 1 kostka bulionu grzybowego 2 łyżki masła 1 op śmietany 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać odrobiną przegotowanej wody i odstawić na bok aby namokły. Wówczas dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości. Następnie je odcedzić i pokroić…
Porady i Ciekawostki
Suszone borowiki w panierce
by Krzysztof Turski • • 0 Comments
Składniki: 16 kapeluszy suszonych borowików 2 szkl mleka 1 kostka bulionu grzybowego 3 łyżki mąki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je mlekiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić grzyby i zalać je…
Porady i Ciekawostki
Grzyby mun z porem
by Ola Kania • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych grzybów mun 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina sambalu Sposób wykonania: Grzyby oczyścić pod bieżącą wodą po czym zalać je wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar i pokroić je na…
Porady i Ciekawostki
Grzanki z grzybami i serem twarogowym
by Renata Kalita • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki kajzerki 15 dag świeżych grzybów 20 dag sera twarogowego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka parmezanu 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do…