Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby duszone w sosie pomidorowym

Składniki:

  • ½ kg świeżych grzybów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać pokrojone na małe kawałki grzyby i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę, miód oraz koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać i doprawić d smaku pokruszonym listkiem laurowym, zielem angielskim, solą oraz pieprzem.
Dusić kolejne 5 minut do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *