Składniki: 300 g grzybów 1 cebula 3-4 łyżki oleju ocet 3% sól Sposób wykonania; Oczyszczone grzyby zalać osoloną wodą z dodatkiem odrobiny octu. Gotować około 15-20minut. W między czasie posiekać cebulę. Następnie grzyby odcedzić i wymieszać je z cebulą. Skropić olejem i doprawić do smaku octem.
Tag: z grzybami
Grzyby
Solone grzyby z śledziem
by Bartek Białek • • 0 Comments
Składniki: 250 g solonych grzybów 200 g filetów śledziowych 3 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: ½ grzybów, cebulę oraz śledzie zemleć w maszynce. Następnie resztę grzybów posiekać i dodać do masy. Skropić olejem, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Grzyby
Grzyby z winem w śmietanie
by Asia Paluch • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych grzybów łyżką masła 2 łyżki białego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany ½ szkl. startego żółtego sera sól pieprz łagodna papryka Sposób wykonania: Grzyby drobno pokroić po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Po około 5-8 minutach zalać je winem i trzymać na ogniu około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem…
Dodatki
Masło grzybowe
by Jadwiga Gołębiowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g masła 100 g marynowanych grzybów 2-3 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Marynowane grzyby sparzyć wrzątkiem po czym razem z cebulą zemleć w maszynce. Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec masło utrzeć aby było miękkie i połączyć z pozostałymi składnikami.
Warzywa
Jarzyny i grzyby smażone w cieście
by Iwona Olejnik • • 0 Comments
Składniki: 20 dag kalafiora 20 dag brokułów 20 dag cukinii 20 dag boczniaków 20 dag pieczarek 30 dag mąki 2 jajka 200 ml jasnego piwa tymianek sól pieprz olej Sposób wykonania; 25 dag mąki przesiać po czym wbić do niej jajka i wlać piwo. Całość dokładnie wymieszać, dodając tymianek, sól oraz pieprz. Ciasto można zmiksować…