Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.
Tag: z grzybami
Listy
Rydze pasteryzowane
by Karol Blicharski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wlać do garnka i włożyć do niej grzyby. Dusić na małym ogniu do momentu, aż oliwa stenie się przejrzysta. Wówczas przełożyć grzyby do słoików i polać je sosem duszenia. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Pieczone grzyby
by Janusz Bucki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg borowików 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z borowików odciąć nóżki. Ułożyć kapelusze grzybów posmarowane olejem. Oprószyć je solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Na każdym ułożyć kawałek masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
Listy
Pieczarki z serkiem topionym
by Danuta Nowak • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 1 serek topiony 1 łyżeczka ulubionych ziół sól pieprz Sposób wykonania: Cebulkę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać same pokrojone nóżki pieczarek i chwilę jeszcze dusić. Dodać zioła i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnić kapelusze grzybów. Ułożyć je na…
Listy
Sos grzybowy do świątecznych dań
by Karol Skawiński • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl suszonych grzybów 1 kostka bulion grzybowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ½ szkl gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie po czym je odcedzić i pokroić. Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…