Składniki: 1 kg świeżych gąsek 15 dkg słoniny 2-3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Gąski umyć dokładnie pod bieżącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, doprawić do smaku solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na stopionej słoninie bez skwarek. Podawać gorące.
Tag: z gąskami
Listy
Duszone smaczne pachnące lasem gąski Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 70 dkg świeżych gąsek 2 łyżki masła roślinnego 1 duża cebula 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Gąski umyć, pod bieżącą wodą bardzo dokładnie. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybkami poddusić we własnym sosie pod przykryciem. Pod koniec duszenia…
Grzyby marynowane
Gąski w occie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: gąski 1 kg woda 3 szklanki ocet 1 szklanka sól 3 łyżki cukier 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Grzyby należy dokładnie przebrać, następnie wymoczyć w zimnej wodzie i umyć. Moczyć mogą się nawet przez noc. Z wody, octu, soli i cukru należy zagotować zalewę. Grzybki należy ułożyć w słoikach do 2/3 wysokości i zalać gorącą…
Grzyby
Gąski w soli
by Bazylia • • 0 Comments
Wygrzebałam w trakcie porządkowania moich przepisów ciekawy sposób na świeże grzyby na zimę. Szkoda, że wpadł mi ten przepis teraz, a nie w październiku: Na dno kamiennego garnka nasypać warstwę soli grubości około 1,5 cm, na to kłaść cienką warstwą suche grzyby. Posypać następną warstwą soli i tak, aż do wyczerpania grzybów. Na wierzchu przysypać…