Składniki:
- 55 g czerstwego chleba
- 250g migdałów
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- listki kolendry
- chipsy
Składniki: 700 g bulw manioku ½ łyżeczki soli 2 ½ łyżki soku z limonki ¼ szkl oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych ziół Sposób wykonania; Maniok obrać i pokroić w kostkę. Zalać go wodą z dodatkiem soli i ½ łyżeczki soku z limonki i gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym…
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek przecisnąć przez praskę po czym dodać do niego oliwę i sok z cytryny. Całość dokładnie utrzeć, aby wszytskie składniki się połączyły. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 1 kg liści z kapusty 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego czosnku 4 pomidory 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 120 g startego cheddara Sposób wykonania: Liście kapusty wrzucić na wrzącą wodą, gotować około 10 minut po czym odcedzić i posiekać. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, gdy się zazłoci wrzucić…
Składniki: ½ kg brokułu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyki posiekanego czosnku szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut po czym zahartować go zimną wodą. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, a gdy się zazłoci dodać płatki czerwonej…