Składniki:
- 20 dkg kości cielęcych
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 litry wody
- 1 szklanka śmietany
- 3 dkg mąki
- 13 dkg ryżu
- 3 dkg masła
- sól, cytryna
Składniki: 1 cytryna 6 listków szałwii 6 łyżek oliwy 2 łyżki mąki 250 ml mleka 250 ml bulionu 400 g makaronu wstążki sól 125 ml śmietany 2 żółtka pieprz plasterki cytryny Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Następnie listki szałwii wrzucić na 3 minuty na rozgrzaną oliwę, wówczas je wyjąć a do…
Składniki: 200 g masła 2 cytryny 2 ząbki czosnku szczypta mielonej gorczycy Sposób wykonania: Masło ubijać z dodo datkiem soku z cytryny. Następnie dodać mieloną gorczycę oraz drobniutko posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać.
Składniki: 1 szkl. mocnej herbaty łyżeczka syropu cytrynowego 2 łyżeczki miodu plasterek cytryny Sposób wykonania:Miód wymieszać razem z syropem cytrynowym po czym zalać całość mocno zaparzoną herbatą.Wymieszać i przed podaniem wrzucić jeszcze plasterek cytryny.