Składniki:
- 20 dag razowego chleba
- 10 dag rodzynków
- 1 łyżka dżemu z żurawin
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta mielonego cynamonu
- sól
- cukier
Składniki:
Składniki: 20 dag razowego chleba 10 dag rodzynków 1 łyżka dżemu z żurawin 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego cynamonu sól cukier Sposób wykonania: Rodzynki zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut. W między czasie chleb pokroić w kostkę i zarumienić w rozgrzanym piekarniku. Wówczas zalać je litrem wrzątku…
Składniki: 20 ag razowego chleba 10 dag rodzynków 1 łyżka dżemu z żurawin 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego cynamonu sól cukier Sposób wykonania: Chleb pokroić w kostkę po czym zarumienić go w rozgrzanym piekarniku. Wówczas zalać go 1 l wrzątku i odstawić do namoknięcia. Następnie dodać do niego miód, żurawiny…
Składniki: 8 łyżek oliwy 1 główka czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 pomidory miąższ kilku kromek czerstwego pszennego chleba 6 plastrów szynki 2 jajka sól Sposób wykonania: Posiekany czosnek poddusić na rozgrzanej oliwę. Gdy zrobi się przezroczysty dodać bułkę oraz wlać 1,5 litra wody. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około…