.jpg)
Składniki:
-
- 3 średnie golonki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mała bulwa selera
- 1 biała część pora
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry bulionu mięsnego (nie solonego)
- 1 szklanka piwa jasnego
- 1 mały kieliszek wódki
- olej
- sól, pieprz
.jpg)
Składniki: 1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej) 1 szklanka octu winnego ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki goździków 1 papryczka chili Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10…
Składniki: ¾ szklanki wody 3 szklanki białego octu winnego 6 łyżek soli 6 łyżek cukru 20 cebul czerwonych i białych, obranych i pokrojonych 5 mm plastry 2 główki czosnku Sposób przyrządzenia: Wysterylizować słoiki we wrzącej wodzie. Wodę ocet, sól i cukier zagotować. Cebulę wymieszać, układać ciasno w słojach, dodać obrany czosnek, zalać marynatą. Szczelnie zamknąć.…
Składniki: 5 pokrojonych w kostkę cebul 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka masła ½ szklanki gęstej śmietany 4 łyżki mąki pszennej szczypta cukru sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę ugotować w szklance wody, miękką zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na maśle przygotować białą zasmażkę z mąki. Dodać cebulę i bulion drobiowy, zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić…