Składniki:
- buraki świeże 1 kg
- mąka 2 łyżki
- masło lub smalec 2 łyżki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny lub ocet
Składniki: 500 g buraków 1 szkl. bulionu 3 łyżki masła 5 łyżek kaszy manny 1 jajko 5 łyżek tartej bułki łyżka cukru 3 łyżki masła ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać do buraków łyżkę masła oraz bulion. Wymieszać i doprowadzić do…
Składniki: 50 dag burczaków sól 2 dag masła łyżka octu łyżka marmolady pomarańczowej Sposób wykonania: Buraczki zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie rozpuścić masło, dodać do niego marmoladę oraz ocet. Dokładnie wymieszać i podgrzać. Następnie kurczaki odcedzić, obrać i pokroić w ćwiartki i polać sosem.
Składniki: 2 kg buraków sól 20 dag porzeczek 4 dag chrzanu cukier Sposób wykonania: Buraki obrać po czym zalać wodą aby przykryła je całe. Następnie rozetrzeć porzeczki i razem z czosnkiem dodać do buraków. Przykryć naczynie gazą i odstawić do ukwaszenia, wówczas całość zemleć razem zalewą i doprawić do smaku. Sok przelać do butelek i…