Skład: 1 szklanka żółtego łuskanego groszku 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżeczki suszonego tymianku 1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością 1/2 kg brukwi 1/2 kg ziemniaków 1/4 kg marchewki świeżo zmielony pieprz sól – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to…
Tag: z baraniny
Baranina
Saltkjöt – solona jagnięcina
by marek • • 0 Comments
Skład: 1 1/2 kg jagnięcej łopatki 1/2 kg soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa Sposób przyrządzenia: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki…
Baranina
Udziec barani po podhalańsku.
by tinca • • 1 Comment
Skład: 1 udziec barani, 1 główka czosnku cebula marchew seler oliwa majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchew, selera, obrać, zetrzeć grubo na tarce. Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać. Sól, oliwę majeranek i pozostałe składniki wymieszać, natrzeć powstałą marynatą udziec barani. Mięso pozostawić w lodówce na około dobę. Po tym czasie usunąć marynatę, ponakłuwać udziec ostrym…
Baranina
Szaszłyki z jagnięciny
by Tinca • • 0 Comments
Składniki: – 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, – 4 kawałki cytryny, – sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), – sos do sałatki, lub ugotowany ryż. Marynata jogurtowa (opcja 1): – 150 g naturalnego jogurtu, – 4 łyżki soku cytrynowego, – 1 łyżka oliwy, – 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, – sól, pieprz. Marynata cytrynowo-olejowa (opcja…
Baranina
Irish stew
by Tinca • • 0 Comments
Proste danie jednogarnkowe Składniki (na cztery porcje): – 500 g jagnięciny, – 200 g cebuli, – 200 g białej kapusty, – 200 g kapusty włoskiej, – 200 g fasolki szparagowej, – 200 g marchewki, – 500 g ziemniaków, – sól, – pieprz, – 1 łyżeczka kminku, – 1,5 filiżanki bulionu, – 2 łyżki masła, –…