Składniki: 1 puszka ananasa 3 winne jabłka 30 dkg sera żółtego 10 dkg rodzynek 4 ząbki czosnku majonez Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ananasa odsączyć ,pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach rodzynki sparzyć wrzątkiem i ostudzić, dwie łyżki majonezu połączyć z rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku i dodać do…
Tag: z ananasa
Dżemy
Dżem jabłkowo ananasowy
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 55 dkg obranego pokrojonego w kostkę ananasa 35 dkg obranych pokrojonych w kostkę jabłek 2 szklanki wody 40 dkg cukru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać ananasa i jabłka gotować powoli przez 45 minut, dodać cukier i sok cytrynowy. Gotować aż składniki będą miękkie, a…
Grill
Ananas w maślanej polewie grillowany
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ananas Polewa: 3 łyżki masła 2 łyżki soku z limetki 1 łyżka brązowego cukru 1/8 łyżeczki esencji waniliowej odrobina soli i pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować polewę: w niewielkim rondlu, mieszać składniki polewy, podgrzewać garnek na średnim ogniu do czasu gdy masło i cukier roztopią się, mieszając od czasu do czasu. Używając dużego, ostrego noża,…
Grill
Ananas w polędwicy – przekąska z grilla
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg polędwicy wołowej 1 ananas 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę lekko zamrozić, a gdy stwardnieje pokroić ostrym nożem w cienkie plastry. So z cytryny wymieszać z oliwą, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem, zamarynować w tej mieszance plastry polędwicy.…
Ananas
Owoce egzotyczne – Ananas
by tinca • • 4 komentarze
Pochodzi z Ameryki Południowej, z wyżynnych oraz górzystych obszarów Brazylii i Paragwaju. W porównaniu z innymi owocami odkryto go późno. Najprawdopodobniej pierwszym Europejczykiem, który spróbował ananasa, był Kolumb, kiedy w 1493 roku dopłynął do Gwadelupy. Stamtąd w 1514 roku ananasy sprowadzono do Hiszpanii, a pod koniec XVI wieku stały się znane także we Włoszech, Anglii, Francji oraz na Jawie i w Indiach, gdzie – podobnie jak u nas chleb – ananas był uważany za symbol gościnności. W 1838 roku dzięki misjonarzom luterańskim pierwsza sadzonka ananasa dotarła z Indii do Australii.