Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ananasa

Sałatka ananasowa z czosnkiem

Składniki: 1 puszka ananasa 3 winne jabłka 30 dkg sera żółtego 10 dkg rodzynek 4 ząbki czosnku majonez Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ananasa odsączyć ,pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach rodzynki sparzyć wrzątkiem i ostudzić, dwie łyżki majonezu połączyć z rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku i dodać do…

Dżem jabłkowo ananasowy

Składniki: 55 dkg obranego pokrojonego w kostkę ananasa 35 dkg obranych pokrojonych w kostkę jabłek 2 szklanki wody 40 dkg cukru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać ananasa i jabłka gotować powoli przez 45 minut, dodać cukier i sok cytrynowy. Gotować aż składniki będą miękkie, a…

Ananas w maślanej polewie grillowany

Składniki: ananas Polewa: 3 łyżki masła 2 łyżki soku z limetki 1 łyżka brązowego cukru 1/8 łyżeczki esencji waniliowej odrobina soli i pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować polewę: w niewielkim rondlu, mieszać  składniki polewy, podgrzewać garnek na średnim ogniu do czasu gdy masło i cukier roztopią się, mieszając od czasu do czasu. Używając dużego, ostrego noża,…

Ananas w polędwicy – przekąska z grilla

Składniki: 20 dkg polędwicy wołowej 1 ananas 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę lekko zamrozić, a gdy stwardnieje pokroić ostrym nożem w cienkie plastry. So z cytryny wymieszać z oliwą, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem, zamarynować w tej mieszance plastry polędwicy.…

Owoce egzotyczne – Ananas

Pochodzi z Ameryki Południowej, z wyżynnych oraz górzystych obszarów Brazylii i Paragwaju. W porównaniu z innymi owocami odkryto go późno. Najprawdopodobniej pierwszym Europejczykiem, który spróbował ananasa, był Kolumb, kiedy w 1493 roku dopłynął do Gwadelupy. Stamtąd w 1514 roku ananasy sprowadzono do Hiszpanii, a pod koniec XVI wieku stały się znane także we Włoszech, Anglii, Francji oraz na Jawie i w Indiach, gdzie – podobnie jak u nas chleb – ananas był uważany za symbol gościnności. W 1838 roku dzięki misjonarzom luterańskim pierwsza sadzonka ananasa dotarła z Indii do Australii.