Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wykwintne danie

Sałatka z pomarańczy z czarnymi oliwkami

Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze, 1 szalotka, 10 dag czarnych oliwek, 2 łyżki octu winnego sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Skórkę z pomarańczy ściąć nożem, usuwając ukrytą pod spodem, białą, miękką skórkę. Owoce pokroić w poprzek w cienkie plasterki, ułożyć na czterech talerzach na okrągło. Posypać drobno pokrojoną szalotką. Oliwki pokroić na…

Patelnia z pikantnym mięsem mielonym

Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 400 g mięsa mielonego wolowego 300 g makaronu – sprężynki sol, pieprz, papryka mielona 1 papryczka chili 1 puszka groszku 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Cebule i czosnek dokładnie posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, poddusić, dodać mięso mielone…

Pierogi leniwe z serem

Wziąć świeżego twarogu 1 litr nie bardzo pełen lub 3 duże kawałki, lecz uważać, żeby nie był kwaśny. Jeżeli jest bardzo suchy można trochę śmietany dodać, dodać 2 lub 3 łyżki klarowanego masła, grupkę cukru, soli, 6 żółtek i utrzeć dobrze w donicy, żeby grupek nie było, potem dosypać kilka łyżek mąki i znów dobrze trzeć. Jeżeli się uważa, że masa nie będzie za rzadka, natenczas domieszać lekko dobrze ubite białka. Posypać stolnicę mąką, masę na nią .wyłożyć i jeżeli za rzadka, w takim razie wgnieść mąki, lecz nie za wiele, żeby pierogi były pulchne; można jeden na próbę ugotować, jeżeli się w wodzie nie rozejdzie, wtenczas robić pierogi wyżej wskazanym sposobem i spuszczać do gotującej osolonej wody; gdy spłyną na wierzch i parę razy się zagotują, wybrać je durszlakową łyżką na półmisek i polać masłem zrumienionym z tartą bułką. Można je także piec na maśle w brytfannie i podać do nich ubitą śmietanę.

Czekoladki z truskawkową niespodzianką

Składniki: 200g czekolady gorzkiej 10 szt. truskawek trochę zmielonych orzechów , migdałów lub pestek słonecznika Sposób przyrządzenia: Ta ilość wystarczy na 10 szt. do dosyć dużych "kostek". Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – potrzebne są dwa garnuszki, w większym gotujemy wodę, w mniejszym umieszczamy czekoladę i zanurzamy we wrzącej wodzie. Do foremek na kostki lodu…

Filet z dorsza ze szpinakiem*

*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: filet z dorsza szpinak wino białe sok z limonki biały pieprz świeży koper tymianek oliwa z oliwek mąka pszenna śmietana 36% pomidory konserwowe kminek ser pleśniowy cebula por czosnek Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza zamarynować w białym pieprzu, soli, soku z limonki, świeżym koprze i tymianku, skropić białym winem. Wstawić…