Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowe

Polędwica wołowa w gorczycowej skórce

Składniki: 1,5 kg polędwicy wołowej 1 kostka bulionu wołowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mielonej gorczycy 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula pieprz czarny grubo mielony Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W miseczce rozgnieść kostkę bulionową, dodać około ½ szklanki wody, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i mieloną gorczycę, wymieszać. Tak przygotowanym „ciastem” dokładnie…

Pieczeń wołowa po filipińsku

Składniki: 2 kg wołowiny bez kości z udźca 2 łyżki sosu sojowego 3 rozgniecione w prasce ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym wąskim nożem wykonać w mięsie nacięcia, wypełnić je czosnkiem. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem i sosem sojowym, odstawić na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wołowinę umieścić…

Hamburgery wołowe

Składniki: 40 dag mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mielony 1 cebula smalec 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto. Odstawić na bok i trzymać w cieple. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami. Uformować 4 płaskie, owalne hamburgery. Smażyć  na smalcu po 5…

Burger wołowy z serowym nadzieniem

Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wołowego 4 plastry żółtego sera sól, pieprz 2 cebule olej Sposób przyrządzenia: Mięso przyprawić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, podzielić na 4 części. Odpowiedniej wielkości plaster sera otoczyć w mielonym mięsie, ukształtować w owalny burger. Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie obrać…

Wiejski gulasz wołowy z podgrzybkami

Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 50 dkg podgrzybków 1 łyżka smalcu 15 dkg słoniny liść laurowy, pieprz ziarnisty, jagody jałowca do smaku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na połowę większe na 4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Słoninę…