Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowe

Mielona pieczeń z ananasem

Składniki: 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 kromka chleba ½ szkl. soku pomidorowego 1 jajko olej 5 plastrów ananasa 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać a kromki chleba pokroić w małe kosteczki i dodać całość do mięsa razem z jajkiem i sokiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz…

Zrazy duszone z ziemniakami i grzybami

Składniki: 1 kg wołowiny 1 kg ziemniaków 4 cebule 5 dag suszonych grzybów 1 szkl. śmietany łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wcześniej namoczyć po czym gotować je około 30 minut, wówczas je odsączyć i pokroić w paseczki. W między czasie wołowinę pokroić w zrazy, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem. Podsmażyć mięso…

Duszna pręga z pieczarkami

Składniki: 1 kg wołowej pręgi 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju ¼ l czerwonego wina 2 łyżeczki sosu mięsnego w proszku 12,5 dag pieczarek z puszki 10 małych cebulek Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie wlewać wino po ścianie…

Bitki wołowe z czerwoną papryką

Składniki: 40 dag wołowiny 2 cebule strąk czerwonej papryki mąka tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które zbić lekko tłuczkiem po czym obtoczyć je w mące. Następnie obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, wówczas podlać odrobiną wody i dusić do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w paski paprykę oraz…

Pikantna wołowina na sposób tajski

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w paski 4 szklanki różyczek brokuł 1 pęczek zielonej cebulki pokrojonej na 3 cm kawałki 2 ząbki czosnku 3 nieduże pomarańcze obrane i podzielone na sekcje ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego chili olej Sos: ¼ szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody…