Składniki: 800 g wołowiny 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy 50 ml ciemnego rumu 2 łyżeczki melasy 3 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 4 liście cynamonu kilka kropel sosu tabasco sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć go na rozgrzanym oleju po czym dodać posiekaną cebulę i…
Tag: wołowe
Wołowina
Polędwica z wątróbką
by Kaśka Wolak • • 0 Comments
Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 g gęsich wątróbek 100 g surowego wędzonego boczku 100 g zielonego groszku 2 pomidory 100 g pieczarek 2 zielone papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek podsmażyć na patelni, wówczas wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, wątróbkę oraz pomidory. Podlać bulionem i trzymać na dużym ogniu kilka minut po czym dodać groszek…
Wołowina
Tokań z polędwicy wołowej
by Ewa Zdunek • • 0 Comments
Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…
Wołowina
Tokań wołowy
by Dagmara Szczęsna • • 0 Comments
Składniki: 600 g wołowiny 150 g przygotowanego wcześniej leczo 100 g surowego wędzonego boczku 200 g kiełbasek debreczyńskich 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski…
Wołowina
Wołowina na ostro
by Marcelina Kępa • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny bez kości 1 cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać mięso pokrojone w paseczki. Całość podsmażyć i zalać winem, dodać jeszcze posiekany czosnek oraz sól i pieprz do…