Składniki: 400 g przedniej wołowiny wywar mięsny 100 g marchwi 0,2 l deserowego czerwonego wina 20 g przecieru pomidorowego 50 g wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu 30 g mąki czerwona papryka w proszku 1 cebulka natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę po czym zarumienić na rozgrzanym smalcu, wrzucić mięso pokrojone w…
Tag: wołowe
Wołowina
Medaliony w pietruszkowym sosie
by Wiktoria Jaszczuk • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 300 g pieczarek ½ cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła 4 łyżki śmietany 60 g pietruszki ½ kieliszka białego wina wytrawnego sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać…
Wołowina
Pieczona wątroba wołowa
by Dominika Idziak • • 0 Comments
Składniki: 800 g wątroby wołowej 150 g słoniny sok z cytryny pieprz 1 szkl. mleka 1 kieliszek białego wina 1 kieliszek śmietany 1 łyżeczka masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę zalać mlekiem gdy namoknie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godz. Po tym czasie naszpikować wątróbkę…
Wołowina
Złote medaliony z serem
by Beata Lenartowicz • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry polędwicy cielęcej grubości 2cm 4 daktyle 4 plastry camemberta ½ łyżki mąki 4 łyżki madery tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Każdy plaster mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną mąki po czym lekko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucić daktyle przekrojone na połówki i przez chwilę smażyć po czym na każdym…
Wołowina
Wołowe pulpeciki z pomidorami
by Alina Sasin • • 0 Comments
Składniki: 15 dag mięsa mielonego 1 jajko ¼ łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej cebuli 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka oleju pieprz 2 cebule mała puszka pomidorów 15 dag mrożonego groszku 2 łyżki posiekanej pietruszki szczypta majeranku łyżka masła Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko, dodać posiekaną cebule, otręby, olej oraz sól i pieprz do…