Składniki: włoszczyzna (jak do rosołu) cebula 4 buraki sok buraczany kilka suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy czarny pieprz w ziarnach cukier skórki z kwaśnych jabłek Sposób wykonania: Obrane, umyte i rozdrobnione jarzyny wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone buraki, pieprz, ziele angielskiego,liść laurowy i obrane z jabłek skórki.. W tym samym czasie,…
Tag: włoszczyzna
Zupy
Zupa śródziemnomorska
by Nana • • 0 Comments
Składniki: • włoszczyzna • kostka rosołowa • 30 dag mrożonej mieszanki owoców morza (Auchan, 28 zł/kg) • 30 dag świeżych krewetek z łebkami i skorupkami (Auchan, 30 zł/kg) • 30 dag mrożonych filetów z mintaja (Auchan, 10 zł/kg) • czerwona papryka słodka • czerwona papryka ostra (czuszka) • trochę mąki • czosnek • przyprawy (bazylia,…
Rosół
Rosół imbirowy
by Nana • • 0 Comments
Rosół
Rosół z lina
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • około 50 dag lina • 30 dag włoszczyzny • 1 cebula • 1 – 2 grzyby • kilka ziaren pieprzu angielskiego • przyprawy • pół łyżki masła Sposób przyrządzenia: Do wywaru ugotowanego z rozmaitej włoszczyzny, dodać pieczoną cebulę, ze 2 grzybki, kilka ziaren pieprzu angielskiego, korzenie, zalać nim poprzednio oczyszczoną i osoloną rybę.…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa duszona
by marek • • 3 komentarze
Całą pieczeń wieprzową lub w kawałku zbić mocno, posolić godzinę naprzód, włożyć do radia z włoszczyzną i korzeniami, dodać pół łyżki masła, wkrajać całą cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż się ładnie zrumieni i będzie miękka. Potem obsypać ją lekko mąką, podlać rosołem, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku i przecedziwszy polać sosem. Pieczeń…