Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoskie

Spaghetti z grzybami (kurkami) i krewetkami

Składniki: 20 dkg makaronu 25 dkg grzybów (najsmaczniejsze z kurkami) 10 dkg ugotowanych krewetek 4 łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać kurki i…

Makaron w sosie tuńczykowo – pieczarkowym

Składniki: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowego ząbek czosnku ½ szklanki jogurtu lub śmietany sól, pieprz makaron Sposób przyrządzenia: Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić,…

Makaron po prowansalsku

Składniki: 40 dkg makaronu wstążki 3 papryki – czerwona, zielona i żółta 2 cebule 40 dkg mięsa mielonego ząbek czosnku puszka pomidorów 20 dkg pieczarek łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz 10 dkg żółtego sera 150 g śmietany kilka gałązek szczypiorku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę.…

Sery włoskie

Włochy to kolejny europejski kraj „serem słynący”. Oto kilka gatunków sera produkowanego w tym śródziemnomorskim kraju. Gorgonzola – to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia . Mascarpone – ser pochodzacy z północnych Włoch z Lombardii . Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany…

Cannelloni

Składniki: 10 szt. cannelloni 200-250 g startego żółtego sera Nadzienie: ok.500g mielonej wołowiny 4-5 plastrów włoskiej mortadeli 1 duża cebula tłuszcz do smażenia pieprz i sól 5-6 łyżek sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i…