Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoskie

Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym

Składniki: 25 dkg makaronu rotini 3 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1/3 szklanki posiekanych listków bazylii ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być…

Spaghetti caserole

Składniki: 40 dkg makaronu spaghetti 5 dkg masła 2 pokrojone cebule 6 ząbków posiekanego czosnku 2 oczyszczone z nasion i pokrojone zielone papryczki chili ½ szklanki sosu pomidorowego 2 łyżeczki cukru 5 pomidorów 20 dkg tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, dobrze przepłukać wodą, odstawić. W dużym rondlu o…

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 15 dkg boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  • 5 dkg tartego żółtego sera (Pecorino)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 3 żółtka jajek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 średnia cebula pokrojone w cienkie plasterki

Warzywa po włosku z grilla

Składniki: 4 średnie ziemniaki 8 plastrów szynki 10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki 3 łyżki oliwy 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę 8 szparagów 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry 12 średnich pieczarek (kapelusze) Marynata: 1 zmiażdżony ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2…