Składniki 50 dag bobu 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki) szklanka bulionu pół szklanki śmietany 2 cebule 2 łyżki margaryny łyżka mąki 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej margarynie po czym dodać pokrojone grzyby i kilka minut smażyć razem. Następnie podlać bulionem i doprawić do…
Tag: witaminy
Listy
Brokuły z jogurtem
by Natalia Nicpoń • • 0 Comments
Składniki 1 kg brokułów pęczek natki pietruszki pojemniczek śmietany cukier sól pieprz Sposób wykonania: Brokuły przełożyć do garnka i zalać je 2,5 l wody. Wrzucić jeszcze łyżeczkę cukru i gotować do miękkości. Po około 5 minutach dodać jeszcze sól do smaku. Gdy będą miękkie odcedzić i pokroić na duże kawałki. Następnie śmietanę doprawić do smaku…
Listy
Paprykowy bigos
by Magda Foks • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 10 dag fasoli perłowej 25 dag kiełbasy 2 łyżki oleju 2 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki śmietany łyżka mąki sól pieprz mielona papryka majeranek Sposób wykonania; Fasolę zalać wodą po czym doprowadzić i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości. W między czasie paprykę pokroić…
Listy
Biała duszona kapusta
by Kamila Wrona • • 0 Comments
Składniki: główka kapusty (ok. 1,5 kg) 3 cebule 2 marchewki koncentrat pomidorowy 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki margaryny pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać ją wodą i gotować około 5 minut. Po tym czasie skropić całość sokiem z cytryny i gotować nadal około 5 minut. W między czasie cebulę posiekać…
Listy
Smażone ogórki
by Krystian Walewski • • 0 Comments
Składniki 2 ogórki łyżeczka ziół prowansalskich jajo bułka tarta mąka biały pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania: Ogórki pokroić w plasterki, które posypać ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Następnie oprószyć je mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu posypać solą.