Składniki:
- ½ kg cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Składniki: 1 kg pomidorów 1 szkl octu winnego kilka ząbków czosnku kilka listków bazylii kilka ziaren pieprzu oliwa z oliwek sól Sposób wykonania; Do 1 szklanki wody wlać ocet i doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć pomidory i odstawić na 5 minut. Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do słoika. Każdą warstwę przekładać plasterkami czosnku,…
Składniki: 4 pomarańcze 4 buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować do miękkości po czym je odcedzić, obrać i pokroić na plasterki. Następnie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dodać do buraków. Natomiast musztardę wymieszać z sokiem…
Składniki: ½ kg szalotek garść rodzynków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ¼ szkl pitnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cebulki obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym oprószyć je solą, pieprzem i ziołami. Po czym podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około…