Składniki: 1 kg wiśni ¾ kg cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie przełożyć je do słoików i posypać cukrem. Przykryć i odstawić do momentu aż wiśnie puszczą sok. Wówczas zalać je spirytusem i odstawić szczelnie zakręcone.
Tag: wiśnie
Listy
Zupa wiśniowa z likierem
by Michalina Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 700 g wiśni 100 g dżemu wiśniowego 30 ml czerwonego porto 10 ml wiśniówki 20 ml likieru wiśniowego 60 ml śmietany 36% kawałek cynamonu 30 g biszkoptów Sposób wykonania; Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, dodać porto oraz dżem, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Gotować około 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlać…
Listy
Krem wiśniowy do ciast
by Bożena Rafalska • • 0 Comments
Listy
Wiśnie w syropie
by Urszula Myślińska • • 0 Comments
Składniki: wiśnie 1 kg cukru 2 szklanki wody 5-6 goździków Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i dodać jeszcze roztarte goździki. Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Wiśnie ułożyć w słoiczkach po czym zalać je syropem. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Surówka z jabłek i wiśni
by Jacek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag jabłek 10 dag wiśni 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wiśnie przekroić na połówki, usuwając pestki. Następnie śmietanę ubić z cukrem i polać nią owoce.