Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wiśnie

Wiśnie w spirytusie

Składniki: 1 kg wiśni ¾ kg cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie przełożyć je do słoików i posypać cukrem. Przykryć i odstawić do momentu aż wiśnie puszczą sok. Wówczas zalać je spirytusem i odstawić szczelnie zakręcone.

Zupa wiśniowa z likierem

Składniki: 700 g wiśni 100 g dżemu wiśniowego 30 ml czerwonego porto 10 ml wiśniówki 20 ml likieru wiśniowego 60 ml śmietany 36% kawałek cynamonu 30 g biszkoptów Sposób wykonania; Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, dodać porto oraz dżem, cynamon  i całość dokładnie wymieszać. Gotować około 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlać…

Wiśnie w syropie

Składniki: wiśnie 1 kg  cukru 2 szklanki wody 5-6 goździków Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i dodać jeszcze roztarte goździki. Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Wiśnie ułożyć w słoiczkach po czym zalać je syropem. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.