Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 5 łyżeczek żelatyny ( z glonów morskich najlepsza)
Składniki: 2 kg wiśni, 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dorodne owoce wiśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy – w…
Drzewa wiśniowe znane były już w czasach prehistorycznych na Środkowym Wschodzie. W Europie rozpowszechnili je starożytni Rzymianie. W Polsce wiśnie uprawia się od X wieku. Rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej na całym świecie, ale najliczniej we wschodniej Azji. W Japonii, nazywanej krainą kwitnącej wiśni, hoduje się głównie gatunki ozdobne. Ani w Japonii, ani w Chinach…
Składniki: • papier ryżowy: 1szt, na 1 osobę • wiśnie w maraskino • inne owoce do wyboru, najlepsze ; jeżyny, maliny, czarne jagody. • sok z cytryny Sos: • słodka śmietanka lub mleko • cukier waniliowy • maraskino Wykonanie: Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i można posypać trochę cukrem-pudrem ale niekoniecznie. Układamy je na środku…