Składniki: 4 kg wiśni 40 dag cukru Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zmiksować, wówczas zalać 2 l wrzącej wody. Następnie całość przecedzić i połączyć z cukrem. Przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T
Tag: wiśnie
Kaczka
Pieczona kaczka z sosem wiśniowym podana
by Dagmara • • 0 Comments
Składniki: młoda kaczka o wadze około 2,5 kg Sos wiśniowy: sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 40 dkg wiśni bez pestek 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Sprawioną kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym szpikulcem pozakłuwać w kilkunastu miejscach skórę, dokładnie wewnątrz i na…
Przetwory domowe
Kompot z wiśni
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wiśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować wiśnie. Następnie przełożyć wiśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę
Koktaile
Flip wiśniowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki:• wiśniówka 25 ml• wino białe półwytrawne 50 ml• cukier 1 łyżeczka • wiśnie 4-5 sztuk Sposób przyrządzenia:W shakerze mieszamy wino i wiśniówkę. Owoce lekko zmiksować. Nalewamy do kieliszka owoce a na to flip, dekorujemy cynamonem. Podawać ze słomką.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Torty
Wiśniowo- czekoladowy torcik
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • kakao 2 łyżki • wiśnie 60 dkg • galaretka wiśniowa 1 • serek biały waniliowy 50 dkg • żelatyna 4 łyżki • kakao 2 łyżki Biszkopt: • jajka 3 sztuki • cukier 1/3 szklanki • mąka 1/2 szklanki • mąka ziemniaczana 1 łyżka • olej 3 łyżki • proszek do pieczenia 1…