Składniki: ½ ananasa 3 łyżki ciemnego rumu 1 łyżka brązowego cukru 1 szkl. polewy ¼ szkl. wiórków kokosowych Sposób wykonania: Ananasa obrać i pokroić w plastry, które smarujemy rumem z obu stron i posypujemy cukrem. Kładziemy ananasa na rozgrzanym ruszcie posmarowanym tłuszczem pod przykryciem około 10 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Tag: wiórki kokosowe
Ciastka
Kuleczki kokosowe
by Paulina Piwowar • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. kaszy manny 3 szkl. mleka sól 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki słodkiego kakao łyżka oleju Sposób wykonania: Kasze zalać mlekiem, doprawić solą oraz cukrem po czym postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie gdy masa zgęstnieje, rozłożyć…
Ciasta czekoladowe
Czekoladowy placek z sosem kokosowym
by Paulina Piwowar • • 0 Comments
Składniki: 250 g mąki pszennej ½ kostki masła 1 szkl. cukru pudru 3 jajka 3 łyżki czekolady w proszku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masło bułka tarta Sos: 2 łyżki budyniu o smaku waniliowym 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru ¼ kostki masła 1 szkl. śmietanki 100 g wiórków kokosowych kieliszek likieru kokosowego Sposób…
Ananas
Krążki ananasa w wiórkach kokosowych
by Dawid Maciaszek • • 0 Comments
Składniki: 20 krążków ze świeżego lub konserwowego ananasa 1 szklanka wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Wiórka kokosowe lekko wyprażyć na suchej patelni. Krążki ananasa obtoczyć w wyprażonych wiórkach, odkładać na kuchenny papierowy ręcznik, pozwolić aby sok lub zalewa wyschły, a wiórka przywarły do krążków owocu.
Ciasta
Placek z masą makaronikową
by Aleksandra Zasada • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko łyżka skondensowanego mleka 150 g wiórków koksowych ¾ szkl. cukru pudru 2 wafle 3 białka ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym dodać wiórki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokruszone wafle. Ciasto lekko rozmrozić po czym wylepić nim dno i…