Składniki: 1 litr zagęszczonego soku z winogron 1 szklanka wody środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia sok winogronowy i wodę, gotować powoli 5 minut, dodać cukier do smaku, gotować aż cukier się rozpuści. Dodać środek żelujący wg wskazań producenta, gotować jeszcze 1 minutę. Usunąć wytwarzającą się pianę. Gorącym wywarem napełniać sterylne słoiczki,…
Tag: winogrona
Listy
Filety z pangi zapiekane z winogronami
by Kazimiera Olech • • 0 Comments
Składniki: 1 kiść jasnych winogron 70 dkg filetów z pangi sól, pieprz do smaku mąka 15 dkg masła ½ szklanki śmietany 1 ½ łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Winogrona umyć, osuszyć. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką, posolić. Na patelni roztopić masło, partiami układać filety, obsmażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty…
Listy
Marynowane winogrona
by Malwina Magdziak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg winogron 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 20 dag cukru 1 łyżeczka soli kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania: Winogrona ułożyć ciasno w słoikach. Następnie do wody dodać przyprawy, cukier oraz ocet i całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas zalewą zalać winogrona. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około1 0 minut w temperaturze…
Listy
Galaretka z winogron
by Piotr Napieralski • • 0 Comments
Listy
Czerwona kapusta z winogronami
by Teresa Byczkowska • • 0 Comments
Składniki główka czerwonej kapusty 20 dag zielonych winogron bezpestkowych 2 dag mąki 3 dag masła roślinnego czerwone wytrawne wino sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do garnka z połową rozgrzanego masła. Podlać całość jeszcze winem i dusić na małym ogniu dość często mieszając. Na reszcie masła przesmażyć mąkę…