Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: winogorna

Marynowane winogrona

Składniki: 1 kg dojrzałych lecz twardych winogron 15 ziaren pieprzu 5 laurowych liści goździki, cynamon wg uznania Zalewa: 1 l wody 6 łyżek cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Owoce umyć. Grona podzielić tak aby pozostawić 2 – 4 owoce połączone szypułkami.  Zalać na 1 minutę wrzątkiem, odcedzić.  Do wody dodać…

Nalewka winogronowa

Składniki: 1 kg obranych, bezpestkowych, dojrzałych winogron 1 litr spirytusu 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany) 2 goździki 2 ziarna kardamonu pół laski wanilii 2 cm pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Owoce winogronu wypłukać, przelać wrzątkiem, oczyścić z szypułek, przebrać odrzucając nawet minimalnie nadpsute owoce. Każdy owoc przekroić, umieścić w gąsiorku, zalać miodem i…

Winogrona w rumie

Składniki: 1 kg dużych słodkich winogron   1l rumu 1/2 kg cukru pudry Sposób przyrządzenia: Winogrona pozbawić szypułek, opłukać i osączyć. Ułożyć w dużym słoju, przesypując cukrem pudrem. zalać rumem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu winogrona są gotowe do spożycia.  

Nalewka z winogron

Składniki: 1 kg winogron 1 kg cukru(trochę mniej niż 1i 3/4 kg) 2 l. wody 3 dag. liści z wiśni(około 1 garść) Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zagotować, odcedzić i ostudzić. Dodać 1/2 l. spirytusu lub 1 l. spirytusu jak ktoś lubi mocniejsze. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub watę aby pozbyć się skórek winogronowych i…