Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wigilijny

Filety śledziowe w sosie tatarskim

Składniki: filety śledziowe małosolne mleko Sos: 200 ml majonezu 150 ml śmietany 2 ogórki konserwowe garść marynowanych pieczarek sól, biały pieprz Opcjonalnie: kilka kaparów jajko gotowane parmezan tarty por Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sosu kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z majonezem i kwaśną śmietaną. Wykonanie finalne: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Po…

Tort rumowo-migdałowy

Ciasto:

  • 2 jajka
  • po 2 łyżki cukru i mąki
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • tłuszcz i mąka

Do formy:

  • 260 g podłużnych biszkoptów tzw. szampanek

Krem:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • laska wanilii
  • 300 g masła
  • 50 g galaretki z czerwonych porzeczek

Poncz do nasączenia:

  • 20 g cukru
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 l białego deserowego wina
  • 4 łyżki rumu

Dekoracja

  • 100 g migdałowych płatków
  • wiórki ze skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki bitej śmietany

Pyszny sernik*

Składniki: Ciasto: 1,25 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka i 1 żółtko 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag roztopionej margaryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na brytfankę. Masa serowa: 1 kg tłustego sera(2xzmielić) 2 cukry waniliowe 1/2 szkl oliwy 2 jajka i 4 żółtka 1 szkl…

Sałatka kalafiorowa – ekspress*

Składniki: kalafior puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy puszka groszku papryka czerwona majonez sól, pieprz, papryka natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygnie. Pozostałe składniki wymieszać, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać kalafiora, przyprawić do smaku. Zamiast natką pietruszki można posypać koperkiem.  Przepis nadesłany na III…

Kasza gryczana po staropolsku z miodem*

Składniki: kasza gryczana 200g cebula – 1 duża wołowina – 150g miód pitny – pół szklanki cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod…