Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Tradycyjny barszcz wigilijny

Skoro mamy już wigilijne uszka to musimy przyrządzić wigilijny klasyczny czerwony barszcz. Aby go przygotować potrzebujesz: buraków, włoszczyzny, majeranku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • około 1 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl zakwasu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier

Wigilijne uszka Kariny

Nie ma wigilijnego stołu bez domowych grzybowych uszek do barszczu. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: mąki, jajka i oleju do ciasta oraz suszonych grzybów i cebuli do farszu. 
 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła 
  • sól
  • pieprz

Pieczeń cielęca w sosie serowym

Składniki: 1 ½ kg cielęciny 2 marchewki 2 cebule 2 łyżki  oleju ¼ litra bulionu mięsnego 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki  bułki tartej 2 łyżki keczupu 15 dkg tartego żółtego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem  i włożyć  do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć  do…

Cielęcina w sosie pomidorowym

Składniki: 4 plastry cielęciny/po 20 dkg / 2 cebule 3 łyżki mąki 3 łyżki  oleju 10 dkg przecieru pomidorowego ¼ litra bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku szczypta cukru ½ łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku łyżeczka  papryki ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry…

Marynowany rosbef

Składniki: ½ kg wołowiny 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki gęstego sosu sojowego 2 łyżki roztopionego masła 30 dkg pomidorów Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, wymieszać z pieprzem i sosem sojowym, dodać mięso, odstawić na 30 minut do marynowania. 2…