Składniki:
- 50 dag pieczonych mięs
- 20 dag słoniny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- majeranek
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
Składniki:
Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków 8 szklanek soku z kiszonej kapusty 2 duże cebule 2 łyżki mąki 4 łyżki smalcu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Flaki umyć, włożyć do garnka, zalać wrząca wodą i obgotować. Odcedzić i ponownie obgotować, odcedzić, wystudzić i pokroić w…
Składniki: 1 kg karkówki 1 op. suszonych śliwek 1 op. moreli 1 słoik sosu słodko-kwaśnego 1 słoik sosu meksykańskiego ½ szkl. wody przyprawa do karkówki sól pieprz Sposób wykonania: Karkówkę pokroić w plastry, które oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do karkówki. Wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając…
Składniki: 1 kg mielonego mięsa 3 jajka ½ pęczka koperku natka pietruszki szczypiorek 300 g żółtego sera bułka tarta sól pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jaja i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie rozsmarować masę mięsna na papierze do pieczenia posmarowanym olejem. Seler zetrzeć na tarce a zieleninę posiekać.…
Składniki: ½ kg schabu łyżka soli łyżka cukru ½ łyżki pieprzu Sposób wykonania: Do rękawa foliowego wsypać cukier, pieprz oraz sól. Wymieszać potrząsając workiem po czym włożyć mięso i jeszcze raz poruszać aby mięso równomiernie okryło się przyprawami. Wstawić do lodówki na 4 dni. Każdego dnia przewracać worek aby powstały sok równomiernie zamarynował mięso. Po…