Carnitas to danie meksykańskie nazwa oznacza „małe mięska”. Proste danie – pełne smaku. Składniki: • 1 kg karczku • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kumin) • 1 łyżeczka soli • sok z jednej pomarańczy • sok z jednej limonki lub pół cytryny (opcjonalnie) • 2-4 wycisnietych ząbków czosnku • woda Sposób przygotowania: Karczek kroimy w…
Tag: wieprzowe
Listy
Roladki wieprzowe z całym jajem
by Damian Parzych • • 0 Comments
Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 4 kotlety wieprzowe (bez kości) 4 cienkie plastry tłustej szynki 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sok z cytryny 1-2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki masła pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety delikatnie zbić tłuczkiem po czym oprószyć je solą, pieprzem i skropić sokiem z…
Listy
Chili con carne
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mięsa mielonego 2 puszki pomidorów bez skórki 2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki pokrojonej obgotowanej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 -4 średnie cebule 2 ząbki czosnku czerwona papryka olej sól pieprz mielone chili kmin rzymski Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać posiekany czosnek…
Listy
Wątróbka smażona z szałwią
by Oliwia Owczarek • • 0 Comments
Składniki: 600 g wieprzowej wątroby 4 łyżki sklarowanego masła 8 listków szałwii skórka starta z ½ połowy cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę oczyścić po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie skórkę cytrynowa wymieszać z posiekaną szałwią i obtoczyć w nich wątróbkę. Smażyć na rozgrzanej maśle. Po usmażeniu oprószyć solą oraz pieprzem.
Listy
Karkówka pieczona z ziołami
by Karol Stefański • • 0 Comments
Składniki: 800 g karkówki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. W trakcie pieczenia polewać sosom powstałym podczas pieczenia.