Składniki:
-
- 1 duża golonka wieprzowa
- ½ szklanki sosu barbecyu
- ½ szklanki zmiksowanych winogron bez pestek
- 2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz
Składniki:
Składniki: 50 dkg polędwiczek wieprzowych pomidorki koktajlowe 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 3 – 4 godziny w chłodne miejsce. Nabijać na szpadki do szaszłyków na przemian z pomidorkami. Piec na dobrze nagrzanym grillu. Smacznego.
Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego z szynki czosnek cebula masło oliwa ziemniaki łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy…
Składniki:
Produkty Kamis:
Wybierając szynkę do solenia, trzeba uważać, aby była okrągła, gruba a nie płaska, z młodego i niezbyt tłustego wieprza. Najlepsze są średniej wielkości 5-7 kilo. Na taką dużą szynkę proporcja 30 deka soli, wprzód sprażonej na patelni, 2 deka saletry w proszku, cztery deka miałkiego cukru, dwie łyżki potłuczonej kolendry, kilkanaście ziarnek pieprzu angielskiego i gwoździków; wszystko to wymieszać razem i nacierać dobrze ze wszystkich stron szynkę z wierzchu i w środku od kości póki wszystka sól nie wnijdzie. Potem ułożyć ją w dużej kamiennej misce lub w drewnianej wanience tak ciasno aby mięso do ścian przylegało* obłożyć ją z wierzchu kilkoma bobkowymi liśćmi, przyłożyć drewnianym denkiem, przycisnąć kamieniem, postawić w kuchni na 24 godziny. Potem wynieść ją do chłodnego lecz niezbyt zimnego miejsca i przynajmniej co drugi dzień przewracać na drugą stronę, polewając z wierzchu utworzonym sokiem. Po trzech tygodniach szynka jest gotowa; trzeba ją oskrobać czysto z korzeni (nie można płukać bo przy dłuższemu trzymaniu szynka się łatwo psuje) i dać do uwędzenia.