Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocny

Wielkanocna zupa migdałowa

Składniki: 20 dkg słodkich migdałów 5 dkg rodzynek 5 -10 dkg ryżu 1 litr bulionu jarzynowego ½ szklanki śmietany szczypta cukru waniliowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać dokładnie ze skórki, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do bulionu dodać rodzynki, wypłukany ryż, gotować. Pod koniec gotowania dodać zmielone migdały. Przyprawić wedle upodobań.…

Wielkanocna sałatka z szynką

Składniki: 20 dkg szynki 2 jabłka 1 szklanka soku pomarańczowego 1 szklanka majonezu 2 ogórki (lub jeden większy) 2 pomidory sałata liściasta zielona pietruszka sól Sposób przyrządzenia: Jabłka, pomidory obrać ze skórki, ogórki ( nie obierać) pokroić w kostkę, zalać sokiem pomarańczowym, odstawić na minimum godzinę. Plastry szynki pokroić w paski o szerokości 5 cm,…

Wielkanocna sałatka z rybą

Składniki: 25 dkg ugotowanej ryby 10 dkg sera żółtego gouda 1 jabłko 1 pomidor 1 kiszony ogórek 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze. Wystudzić, pokroić w kostkę. Kiszonego ogórka, żółty ser, obraną cebulę, pomidora (pozbawionego nasion)…

Sałatka z kurczaka z ogórkiem

Składniki: 10 dkg mięsa z upieczonej piersi 1 mały ogórek 1 ząbek czosnku 1 ugotowane jajko marynowane papryczki chili Sos: ½ łyżeczki mielonej gorczycy ½ łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki octu 6% 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu zmiksować, przyprawić do smaku. Ogórka umyć, pokroić cienko w długie…