Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Domowy majonez do Wielkanocnych potraw

Majonez, to podstawa wielu Wielkanocnych potraw. Dlatego dziś podajemy przepis  w jaki sposób można przygotować taki majonez w domu, bez chemii i konserwantów. Przepis zawiera: żółtka, olej, musztardę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Świąteczna babka Patryka

Wypieki, warte świątecznego stołu. Dziś podajemy przepis na Wielkanocną babkę. Patryka. Lista zakupów: mąka pszenna i ziemniaczana, masło, cukier oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła 
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Wielkanocne nadziewane jajka

I kolejny przepis na Wielkanocne nadziewane jajka. Tym razem z majonezowym farszem. Pozostałe składniki tego przepisu: śmietana, czerwona papryka, czosnek i żółty ser. 
 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki startego sera
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • czerwona papryka w proszku do dekoracji

Wielkanocna babka Magdy

Jeśli mamy już przygotowane jajka to nie może zabraknąć Wielkanocnej babki. Aby wykonać babkę przepisu Magdy potrzebujesz: mąki, jajek, wiórek kokosowych i ekstraktu z wanilii. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl wiórków kokosowych
  • 1 ¼ szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl mleka 

Faszerowane Wielkanocne jajka

Wielkanoc tuż, tuż… więc i my szykujemy się do świąt. Dziś podajemy przepis na faszerowane Wielkanocne jajka. Do wykonania przepisu potrzebujesz: jajek, pieczarek, cebuli i majonezu. 
 

Składniki:

  • 10 jajek
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz