Składniki: 1 kg filet z pangi (lub ryba masłowa) 4 łyżki masła 4 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 6 łyżek mąki bułka tarta ziarna sezamu 1 łyżka grubo zmielonego czerwonego pieprzu 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1 łyżka wina wytrawnego 1/2 łyżeczki cukru sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybą skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i…
Tag: Wielkanoc
Zakąski
Peklowana golonka w galarecie
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…
Cielęcina
Pieczona cielęcina
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: cielęcina z udźca kilkanaście ziaren jałowca Marynata: 1 szklanka octu winnego 3 łyżki białego wytrawnego wina ziarna pieprzu sól 3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając. Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy zgrabną…
Zakąski
Wielkanocne śledzie
by Roman • • 0 Comments
Dodatki
Chrzan wielkanocny na 10 sposobów
by Roman • • 0 Comments
Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi. 1. Składniki: ok. 20 dkg słoik chrzanu 3 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka masła sól, biały pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić…

