Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Wielkanocny chrzan w occie

Składniki: 30 dkg świeżo utartego chrzanu 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanki wody 1 łyżka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Chrzan zalać w misce szklanką wrzątku, odstawić przykryty aż wystygnie. Dodać ocet, cukier, sól, wymieszać i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany chrzan obsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do czystych, szczelnie zamykanych słoiczków.

Wielkanocne ciasto pomarańczowe

Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura z pomarańczy ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…

Śledzie w korzennej marynacie

Składniki: 5 filetów śledzia solonego 1 cebula 4 łyżki soku cytrynowego 4 łyżki oleju ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania…

Śledzie w marynacie czosnkowej

Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 1 część octu spirytusowego rozcieńczone 3 częściami wody liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania…