Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Pampuchy Janeczki

Składniki:


Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 l ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 0,5 kg mrożonych czarnych jagód
  • cukier


Sposób przyrządzenia:

Jagody posypać cukrem i odstawić do rozmrożenia. W sezonie najlepiej użyć jagód świeżych, a w ostateczności może to być konfitura. Rozrobić drożdże z łyżką cukru, dodać trochę mleka i odstawić aż zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jaja, dodać mieszaninę drożdżową, pozostały cukier, sól i mleko. Całość wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i od rąk. Przykryć płótnem i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Jagody przenieść na sitko by odcedzić sok, który puściły w połączeniu z cukrem. Jeśli są za mało słodkie lub nawet kwaśne można dosłodzić. Z wyrośniętego ciasta formować krążki średnicy ok. 10cm, nakładać łyżeczką jagody i zawijać formując kulki. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę układając zlepieniem do dołu. Uformowane pampuchy przykryć płótnem i pozostawić na pół godziny by jeszcze trochę podrosły. Duży garnek napełnić wodą do połowy, przykryć go płótnem i obwiązać sznurkiem tak by płótno było mocno naciągnięte i nie zapadało się pod ciężarem pampuchów. Średnica garnka powinna być tak dobrana by na płótnie można było jednocześnie luźno ułożyć 3-4 pampuchy. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Należy postarać się by woda wrzała równomiernie i niezbyt intensywnie (do pampuchów ma docierać jedynie para wodna, a nie rozbryzgujący się wrzątek). Na naciągnięte płótno układać po 3-4 pampuchy w pewnej odległości od siebie (należy pamiętać, że pod wpływem pary wodnej pampuchy jeszcze urosną i jeśli będą zbyt blisko siebie to się pozlepiają). Następnie całość przykryć metalową miską. Gotować na parze ok. 8 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Tomasza Polak

Warzywa z piekarnika Kima

Składniki: 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w grubą kostkę (część ziemniaków słodkich) 2 cebule, obrane, pokrojone na ósemki 25 dkg małych, obranych marchewek 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej naci pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umieścić w misce, przyprawić, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec…

Warzywa z patelni

Składniki: 1 łyżka oliwy 2 łyżka masła 50 dkg pasternaku obranego grubo pokrojonego 50 dkg marchewki obranej, grubo pokrojonej 50 dkg rzepy, obranej pokrojonej w plastry ½ szklanki posiekanej naci pietruszki, trybuli i innych ulubionych 1 szklanka bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Dodać pokrojone warzywa, Soł…

Warzywa w sosie masłowym

Składniki: dobre masło 2,5 szklanki marchewki pokrojonej w plastry 0,5 szklanki posiekanej młodej cebulki 2 szklanki zielonego groszku kapusta chińska lub kapusta włoska woda sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło. Dodać marchewkę i cebulkę, przyprawić. Smażyć na małym ogniu 7 minut ciągle mieszając. Dodać ½ szklanki wody, groszek i kapustę, wymieszać…

Placki ziemniaczano-cukiniowe

To inna wersja placków ziemniaczanych – dobry sposób na "przemycenie" cukinii dla niejadków. Składniki: • ziemniaki 5-8 sztuk dużych • cukinia 1 sztuka mała • jajko 1 sztuka • mąka do zagęszczenia masy • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, cukinię ścieramy na dużych oczkach. …