Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Ziemniaczane krokiety

Takie krokiety pasują do wszelkiego rodzaju gulaszy. Składniki: • ziemniaki ugotowane 1 kg • śmietanka słodka 18% 50 ml • żółtko surowe 1 sztuka Panierka: • jajko 1 sztuka • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Przecisnąć ziemniaki przez praskę, wymieszać ze śmietanką i żółtkami. Formować w rękach podłużne wałeczki i panierować w jajku i bułce. Smażyć…

Pasztet z selera

To na pewno się wydaje dziwne ale ja też na początku byłam zaskoczona. Po upieczeniu jest rewelacyjny a w domu pachnie grzybami a nie selerem 🙂 Składniki: • seler świeży 2 sztuki duże • cebula 2 sztuki • margaryna 1 kostka • woda 1 szklanka • bulion gryzbowy 2 kostki • jajka 4 sztuki •…

Tagliatelle z marchewki

Składniki:

  • długie marchewki  – ilośc według uznania
  • masło
  • cukier
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Marchewkę myjemy i obieramy. Następnie, najlepiej obieraczką do warzyw , wycinamy długie, cieniutkie paseczki, przypominające wyglądem makaron tagliatelle. Paseczki blanszujemy przez chwilę we wrzątku, a potem przelewamy szybko zimną wodą aby marchewka pozostała jędrna i chrupiąca. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywo, mieszamy przez chwilkę.Gdy marchewka będzie ciepła wsypujemy cukier, średnio 1 łyżeczkę na marchewkę i delikatnie mieszamy. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej dosyć grubo, i mieszamy jeszcze przez chwilkę. Ściągamy z ognia i podajemy na ciepło. Tak przygotowana marchewka jest świetnym dodatkiem do dania głównego, Bardzo fajnie komponuje się z wieprzowiną, a poza tym oryginalnie wygląda na talerzu. Dla uzyskania ciekawego efektu można przed smażeniem związać po kilka paseczków marchewki jednym z nich, lub układać na talerzach w formie gniazdka. Polecam!
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Agatę Kurec

 

Hiszpańskie gazpacho Eweliny

Składniki:
• czosnek 2 ząbki
• ogórek zielony 1 sztuka
• cebula 2 sztuki
• papryka zielona 1 sztuka
• papryka czerwona 1 sztuka
• pomidory dojrzałe 1/2 kg
• oliwa 2 łyżki
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa obieramy- oprócz papryki – i kroimy na mniejsze kawałki po czym miksujemy. Czosnek rozcieramy z solą. Dodajemy do warzyw razem z oliwą, solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Paprykę kroimy w piórka i dodajemy do gazpacho. Mieszamy i nalewamy na talerze.
    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

     

Szpinak z jajkiem

Składniki: szpinak liście (może być mrożony) jajko oliwa ząbek czosnku sól Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane liście szpinaku (mrożone brykieciki liści /2- 3 szt./ włożyć całe), lekko podsmażyć. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Dusić razem pod przykryciem kilka minut często mieszając. Wbić w środek jajko, posolić i przykryć. Po minucie zgasić gaz…