Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Curry z zielonego groszku, ziemniaków i kalafiora

Składniki: 50 dkg obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku ½ kalafiora podzielonego na różyczki 1 drobno pokrojona cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pasty chili szczypta mielonej kolendry sól, pieprz,…

Pierożki z warzywami, pieczone

Składniki: Ciasto: 25 dkg mąki 1.5 dag drożdży 3 jajka 125ml mleka łyżka oleju łyżeczka cukru sól 2łyżki sezamu. Farsz: 10 dkg kukurydzy 3 ziemniaki papryka 3pomidory 2cebule łyżka oleju natka pietruszki sól. Sposób przyrządzenia: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 5 łyżkami letniego mleka i 2łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać…

Pasztet z selerów

Składniki: 1kg.obranych selerów 2 duże cebule 1 margaryna 2 kostki grzybowe 1szklanka bułki tartej 1szklanka wody 4 jajka. Sposób przyrządzenia: Selery zetrzeć na tarce jarzynowej(o małych oczkach),cebule pokroić w drobną kostkę. Selery, cebule, szklankę wody,margarynę,2 kostki grzybowe włożyć do garnka i gotować 1 godzinę. Gdy farsz ostygnie doda 4 żółtka, pianę ubita z 4 białek,…

Wegetariański kawior z grzybów

Składniki: 25 dlg marynowanych, twardych grzybów leśnych lub pieczarek 5 cebul 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na małym ogniu kilka minut mieszając, dodać grzyby, przyprawić, wymieszać. Ułożyć w zgrabny kopczyk, udekorować koperkiem i podawać.