Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędliny

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Składniki ¾ kg białej kiełbasy op. ciasta francuskiego majeranek pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Rozmrożone ciasta francuskie rozwałkować po czym pokroić go w paski. Następnie kiełbasę posypać tymiankiem oraz pieprzem i owinąć paskami ciasta. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.

Szynka gotowana

Składniki: 1 cała szynka wędzona surowa włoszczyzna tymianek liść laurowy pieprz w ziarenkach ziele angielskie Sposób wykonania: Szynkę zalać wodą i odstawić na 2 godziny. W między czasie ugotować wywar z włoszczyzny oraz przypraw. Po 2 godzinach do wywarem zalać szynkę i trzymać na małym ogniu około 2, 5 godziny. Następnie odstawić szynkę w wywarze…

Szynka z pieczarkami i żurawiną

Składniki: 400 g gotowanej szynki 250 g pieczarek 3 łyżki smażonej żurawiny 4 łyżeczki czerwonego wina 1 pomarańcza 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Obrane pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć je na rozgrzanym maśle, wówczas pieczarki wyjąc a na tą samą patelnie wlać sok pomarańczowy oraz wino. Wymieszać i gotować…

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki: ½ kg białej kiełbasy ¼ butelki jasnego piwa 3 cebule łyżeczka miodu łyżeczka majeranku łyżka smalcu Sposób wykonania: Kiełbasę ponakłuwać wykałaczka w kilku miejscach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem. Następnie do piwa dodać miód i dokładnie wymieszać aby się rozpuścił i zalać kiełbasę. Cebulę pokroić w krążki i ułożyć na kiełbasę. Oprószyć…