Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędlina

Fasolka Arka

W miarę szybkie danie i bardzo ekonomiczne. Składniki: • ½ kg ścinków z wędlin (kiełbasa, szynka, polędwica etc.) • 2 duże cebule • 2 papryki (różne kolory) • 5 ząbków czosnku • 2 puszki fasoli (różne) – lub ugotowana fasola • Puszka pomidorów • Chilli • Pieprz, sól • Oregano • Bazylia • Kostka rosołowa…

Sałatka bananowo-ryżowa

Składniki: 3 banany 5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko pół selera 10 dkg szynki 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny curry sól cukier Sposób przyrządzenia: Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Szynkę pokroić w kosteczkę. Seler obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem…

Kiełbasa polska

Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek z karku, od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny. Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać, na 4 kilo mięsa wziąść 10 deka soli, 4 gramy saletry, 1 deko pieprzu, 1 deko ziela angielskiego, utłuczonego drobno, 2 deko majeranku przetartego, drobniutko posiekanego czosnku 2-3 ząbki i dwie szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków, i dwóch cebul. Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, a dłużej się konserwują. Wymięszać dobrze mięso z przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Parówki w sosie pomidorowym.

  Składniki: parówki cielęce lub drobiowe 1 łyżka oleju 3 pomidory 4 łyżki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Z parówek zdjąć osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, kawałki parówek ponacinać z dwóch stron na krzyż, na patelni rozgrzać olej, parówki obsmażyć, tak by ponacinane końce się rozchyliły, ułożyć na talerzu, podawać z sosem pomidorowym obłożyone cząstkami umytych…

Sałatka szefa kuchni

Składniki: 6 liści sałaty 5 dkg sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 20 dkg kurczaka gotowanego, drobno pokrojonego 3 podłużne pomidory 2 łyżki pokrojonej marynowanej papryki 2 jaja na twardo w ćwiartkach 125 ml winegretu Sposób przyrządzenia: Ser i szynkę pokroić w jednakowe paski. Pomidory pokroić na 6 części. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i wyłożyć…