Składniki: • 1 kg kaszanki • 0.5 kg jabłek • 3-4 pomidory • sól, szczypta cukru • majeranek Sposób przyrządzenia: Kaszankę podzielić na porcje po około 20-25 dag na osobę i ułożyć luźno w żeliwnej brytfance. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, ułożyć pomiędzy i obok kawałków kaszanki. Obok jabłek można położyć obrane ze skórki…
Tag: wędlina
Wędliny
Wędliny z jabłkami majerankowymi
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 4 kwaśne jabłka • sól • 1 łyżeczka majeranku • 8 śliwek z octu • 2 łyżeczki masła • 8 plastrów wędzonego boczku • 8 plastrów polędwicy Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem, lekko posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć jabłka, przykryć, smażyć na małym ogniu przez 5…
Wędliny
Biała kiełbasa w Maladze
by sara • • 2 komentarze
Składniki na 8 porcji: • 1.5 kg białej kiełbasy • 1/2 butelki wina typu malaga • 2-3 listki laurowe • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu • 4-5 ziarenek ziela angielskiego • 3-4 goździki • łyżka oleju • 5-6 ziarenek zielonego pieprzu Wykonanie: Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Zalać winem do wysokości 2/3…
Wędliny
Pasztetowa podwędzana
by Paweł • • 2 komentarze
Ciężko dzisiaj spotkać dobrą pasztetową w sklepie, zróbcie ją sami oprócz bałaganu w kuchni to nic trudnego.
Składniki:
• golonka wieprzowa tylnia
• boczek surowy
• wątroba
• skórki wieprzowe
• mięso gotowane np. z rosołu
• kasza manna
• cebula
• jelita kiełbasiane 35-40 mm
• Przyprawy:
• pieprz świeżo zmielony (grubo)
• ziele angielskie zmielone
• majeranek
• sól
• kostki rosołowe
Marynaty
Marynowanie szynek.
by marek • • 1 Comment
Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. Do marynowania najlepiej użyć sól prażoną. Praży się sól w następujący sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w przewiewnym miejscu. Na 4 kilo szynki…