Składniki: 25 dkg wątróbek drobiowych 10 dkg boczku 1 cebula olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć, podzielić na płaty. Cebulę obrać, pokroić na plastry. Na namoczone szpadki nabijać naprzemiennie wątróbkę, boczek,…
Tag: wątróbki drobiowe
Drób
Placuszki z wątróbki drobiowej i ryżu
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątróbek 20 dkg ugotowanego na sypko ryżu 1 cebula ½ kostki masła (około 10 dkg) 1 jajko 1 szklanka śmietany zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać wątróbkę, dusić…
Drób
Pikantne wątróbki drobiowe duszone z papryką
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg wątróbek drobiowych 1 cebula 2 kolorowe papryki 2 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki pikantnego keczupu pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pół krążki.…
Drób
Wątróbka drobiowa panierowana
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątróbek drobiowych 3 łyżki smalcu 2 szklanki mleka 1 – 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Tak przygotowaną wątróbkę przyprawić, obtoczyć w mące, panierować w jajku u bułce tartej. Na patelni…
Drób
Wątróbka drobiowa w bekonowej skórce
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wątróbek drobiowych ½ kg wędzonego boczku lub bekonu w plastrach 1 łyżka pieprzu kajeńskiego ½ szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć. Każdą zawinąć w plaster lekko obrumienionego bekonu, spiąć wykałaczką. W miseczce wymieszać mąkę, pieprz kajeński i sól do smaku. W tak przygotowanej panierce dokładnie otoczyć każdą porcję wątróbki. Piekarnik…