Składniki: 1 kapusta 2 jabłka 4 łyżki masła 1 łyżeczka kminku sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić ją do rondla z rozgrzanym masłem. Polać 100 ml wody, dodać łyżeczkę soli ora kminek i dusić około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkryć i gotować jeszcze 40 minut. W…
Tag: warzywne
Listy
Kapusta włoska gotowana
by Natasza Skiba • • 0 Comments
Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Z kapusty wyciąć głąb i usunąć zniszczone liści po czym zalać ją wodą, tak aby cała była przykryta. Dodać łyżeczkę soli oraz ½ łyżeczki cukru. Trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i poczekać jak dokładnie…
Listy
Kapusta biała z wody
by Natasza Skiba • • 0 Comments
Składniki: 1 główka białej kapusty 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Z kapusty wyciąć głąb i usunąć zniszczone liści po czym zalać ją wodą, tak aby cała była przykryta. Dodać łyżeczkę soli oraz ½ łyżeczki cukru. Trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i poczekać jak dokładnie…
Listy
Cykoria zapiekana z sosem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 5 dkg masła 1 duża cebula ½ cytryny sól, pieprz do smaku Sos: 3 dkg masła 3 dkg mąki ½ litra mleka 7 dkg żółtego tartego sera Gouda sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić, umyć, usunąć twardy środek i odciąć nasadę, osączyć na papierowym ręczniku. W…
Listy
Cykoria z wędzonym boczkiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 5 dkg masła 15 dkg wędzonego boczku 15 dkg szynki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić, umyć, wydrążyć twardy środek i osączyć na papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzać masło, zrumienić cykorię, dolać 2 łyżki wody, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i…