
Składniki:
- ½ kg soczewicy
- 20 dkg kiełbasy szynkowej
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku

Składniki: ½ kg białej fasoli 2 ugotowane ziemniaki 2 jajka 2 łyżki masła 1 cebula ½ szklanki posiekanego zielonego koperku sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartej bułki 4 łyżki smalcu Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła, wodę odparować. Fasolę…
Składniki: ½ kg fasoli 2 szklanki mleka ½ kg świeżych grzybów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany cukier, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Fasolę opłukać, namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem gorącego mleka. Grzyby oczyścić, umyć na sicie, pokroić w…
Składniki: ½ kg białej fasolki szklanka przegotowanego mleka 1 cebula 2 łyżki masła 2-3 łyżki tartej bułki ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolkę opłukać namoczyć w letniej przegotowanej wodzie i odstawić na kilka godzin, w tej samej wodzie ugotować z dodatkiem mleka, obraną i posiekaną cebulą i solą. Tartą bułkę zrumienić i…