Składniki 2-3 nieduże cukinie 2 duże mięsiste pomidory łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku po łyżce oleju i masła pieprz sól Sposób wykonania: Cukinie pokroić w słupki, które obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę, masło, rozmaryn oraz posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec…
Tag: warzywne
Listy
Cebulowe placki
by Paulina Kmita • • 0 Comments
Składniki 2 duże cebule 20 dag żółtego sera 4 jaja tłuszcz do smażenia szczypiorek sól pieprz Sposób wykonania; Obraną cebulę pokroić na plastry po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zestawić z ognia do ostygnięcia. Wówczas dodać do niej roztrzepane jajka, posiekany szczypiorek oraz stary ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać…
Listy
Bób z grzybami
by Grażyna Antoniewicz • • 0 Comments
Składniki 50 dag bobu 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki) szklanka bulionu pół szklanki śmietany 2 cebule 2 łyżki margaryny łyżka mąki 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej margarynie po czym dodać pokrojone grzyby i kilka minut smażyć razem. Następnie podlać bulionem i doprawić do…
Listy
Brokuły z jogurtem
by Natalia Nicpoń • • 0 Comments
Składniki 1 kg brokułów pęczek natki pietruszki pojemniczek śmietany cukier sól pieprz Sposób wykonania: Brokuły przełożyć do garnka i zalać je 2,5 l wody. Wrzucić jeszcze łyżeczkę cukru i gotować do miękkości. Po około 5 minutach dodać jeszcze sól do smaku. Gdy będą miękkie odcedzić i pokroić na duże kawałki. Następnie śmietanę doprawić do smaku…
Listy
Paprykowy bigos
by Magda Foks • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 10 dag fasoli perłowej 25 dag kiełbasy 2 łyżki oleju 2 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki śmietany łyżka mąki sól pieprz mielona papryka majeranek Sposób wykonania; Fasolę zalać wodą po czym doprowadzić i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości. W między czasie paprykę pokroić…