Składniki: 2 szkl wyłuskanego świeżego groszku ½ łyżeczki cukru 2 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki posiekanych listków mięty Sposób wykonania; Groszek zalać ocukrzoną wodą i gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie go odsączyć. Następnie dodać masło oraz posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: warzywne
Listy
Gandules z zieloną papryką i pomidorem
by Olga Czapla • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl gandules 1 łyżka oliwy 1 żółta cebula ½ zielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu ¼ szkl posiekanego tymianku 1 pomidor Sposób wykonania; Gandules zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu około 1 godzinę. W między czasie na rozgrzaną oliwę…
Listy
Tradycyjne glazurowane marchewki
by Michał Lipski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg marchewki 2 łyżki niesolonego masła ½ szkl wody 1 ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Sposób wykonania; Do rondelka wrzucić obraną i pokrojoną na 2 cm kawałki marchewkę. Dodać masło, cukier oraz sól i podlać całość ½ szkl wody. Trzymać na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie przewrócić marchewki i…
Listy
Zapiekanka z pasternaka i marchewki
by Patrycja Więckowska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg marchewki 250 g pasternaka ¾ szkl bulionu 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki posiekanej trybuli Sposób wykonania; Marchewkę oraz pasternak obrać i pokroić w słupki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać je bulionem i posypać wiórkami masła oraz solą. Wierzch przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190…
Listy
Pasztet z marchewki i grzybów
by Aleksandra Wąsik • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl masła 2 ząbki czosnki ½ kg grzybów 1 szkl posiekanych szalotek 4 ½ szkl startej marchewki 5 jajek 1 szkl bułki tartej 1 szkl startego parmezanu sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu Sposób wykonania: Masło wrzucić do rondelka i roztopić na małym ogniu, wówczas wrzucić posiekane grzyby, czosnek oraz szalotki.…