Składniki: 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu śliwkowego 2 łyżki miodu pitnego ½ cytryny 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone pory przekroić na pół po czym pokroić na 2 milimetrowe paseczki. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach zalać je gorącym…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Zapiekane pory z boczkiem
by Sylwia Anioł • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 1 kostka bulionu warzywnego ½ łyżeczki cukru kilka plasterków boczku 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem kostki bulionowej i cukru. W między czasie pory dokładnie oczyścić i pokroić na 15 cm kawałki. Wrzucić do wywaru i gotować…
Porady i Ciekawostki
Szpinak z rodzynkami z czosnkiem
by Olga Smyk • • 0 Comments
Składniki: ½ kg szpinaku 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek garść rodzynków Sposób wykonania: Szpinak dokładnie oczyścić po czym wrzucić go na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru. Kilka razy zamieszać po czym odcedzić szpinak. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć ząbki czosnku pokrojone na plasterki.…
Porady i Ciekawostki
Sos z czerwonej fasoli z imbirem
by Paweł Zatorski • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Do miseczki przełożyć fasolę razem z połową zalewy. Dodać cebulę, czosnek oraz imbir. Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos.…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z buraków, fasoli i cebuli
by Tomasz Łuczyński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg buraków 20 dag fasoli Jaś 1 biała cebula 1 łyżeczka listków majeranku 1 łyżka wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Do miseczki wlać wodę, oliwę, miód, ocet winny oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą…